Δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη του λόγου!

  


   Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, που μπορεί να κάνει ένας γονιός μαζί με το παιδί του, προκειμένου να το βοηθήσει να ενισχύσει το λόγο του. 
  Παρακάτω παρατίθενται ευχάριστες και διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι.



  •  Βρίσκουμε 5 αντικείμενα στο χώρο που έχουν το ίδιο χρώμα.
      Ψάχνουμε με το παιδί στο χώρο που βρισκόμαστε να βρούμε 5 αντικείμενα που έχουν το ίδιο χρώμα. Πρώτα αποφασίζουμε το χρώμα και στη συνέχεια το παιδί μας αναφέρει αντικείμενα που έχει βρει με το χρώμα αυτό. 
  • Ποια ζώα είναι μεγάλα και ποια μικρά;
    Τα μικρά παιδιά αγαπούν πολύ τα ζώα! Χρησιμοποιούμε λοιπόν το θέμα αυτό για να μιλήσουμε για τις έννοιες μικρό και μεγάλο. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες εικόνες (αν το παιδί είναι αρκετά μικρό και δε μπορεί να φανταστεί τα ζώα, αλλά πρέπει να τα βλέπει).
  • Λέω μια ιστορία!        
     Μέσα από την εξιστόρηση ενός παραμυθιού, το παιδί προσπαθεί να τοποθετήσει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά χρησιμοποιώντας τις λέξεις: στην αρχή, μετά, τέλος. 
  •  Α, Β, Γ... στοπ!!!
     Με αυτό το παιχνίδι ο γονιός ξεκινάει να λέει την αλφαβήτα από μέσα του και το παιδί του λέει στοπ όποτε επιθυμεί. Με το γράμμα στο οποίο θα σταματήσει ο γονιός, θα πρέπει το παιδί να πει όσες περισσότερες λέξεις μπορεί που ξεκινούν με αυτό το γράμμα μέσα σε ένα λεπτό.  Στη συνέχεια σειρά έχει ο γονιός.
  • Βρίσκουμε τα όμοια και τα αντίθετα!       
    Δραστηριότητα ανάπτυξης προφορικού λόγου και κατανόησης των εννοιών ίδιο και διαφορετικό. Επίσης, βοηθάει τα παιδιά στην ανάπτυξη περιγραφικού λόγου.
  •  Τι βλέπεις έξω από το παράθυρο;
     Με αυτήν τη δραστηριότητα ενισχύεται ο προφορικός λόγος του παιδιού καθώς μπαίνει στη διαδικασία να περιγράψει αυτά που βλέπει έξω από το παράθυρο του σπιτιού. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και στο αυτοκίνητο και το παιδί να περιγράφει τι βλέπει έξω από αυτό.
  • Βλέπω κάτι που αρχίζει...
     Το παιδί προσπαθεί να βρει στο χώρο που βρίσκεται ένα αντικείμενο που αρχίζει με το γράμμα που του είπε ο γονιός του. Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενισχύει την παρατηρητικότητα, τη συγκέντρωση και την προσοχή. 
  • "Μάντεψε τι..."
  Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι είναι το "Μάντεψε τι..". Λέμε στο παιδί το αρχικό γράμμα ενός αντικειμένου και ζητάμε από το παιδί να μαντέψει ποιο είναι. Π.χ. λέμε στο παιδί "Βλέπω κάτι πάνω στο τραπέζι που αρχίζει από π..." και το παιδί πρέπει να βρει το πιάτο.


  ©  Ράλλη Μαρία -   Λογοθεραπεύτρια

Σχόλια