Παγκόσμια μέρα Αυτισμού

 Από το 2008, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε πως κάθε χρόνο, θα γιορτάζεται στις 2 Απριλίου η Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.
 Ο Αυτισμός είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή που παρουσιάζει διαταραχές στην επικοινωνία, στο λόγο, στην κοινωνικοποίηση και τη φαντασία. Επιπλέον παρουσιάζονται στερεοτυπικές κινήσεις και εμμονές με συγκεκριμένα αντικείμενα που αρέσουν στο παιδί. Το περιβάλλον των παιδιών με αυτισμό αλλά και των ενηλίκων πρέπει να είναι δομημένο. Το δομημένο περιβάλλον και η ρουτίνα που δημιουργείται μέσα απο αυτό, τους βοηθούν πολύ καθώς τους δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας.
 
                                             Χαρακτηριστικά του αυτισμού.

- Δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

- Δυσκολία στην επικοινωνία.

- Δυσκολία στη γλωσσική ανάπτυξη.

- Παρουσία στερεοτυπιών.

- Παρουσία υπερβολικού φόβου.

- Περιορισμός ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.

- Απουσία ή ελάχιστη βλεμματική επαφή.

- Εμφάνιση κινητικών διαταραχών - Υπερδραστηριότητα ή απάθεια, ενώ ορισμένα παιδιά έχουν έλλειψη ισορροπίας.

- Παρουσία ανακόλουθων μορφών αισθητηριακών αντιδράσεων - Το παιδί μπορεί -σε κάποιες περιστάσεις- να δώσει την εντύπωση πως δεν ακούει και δεν αντιδρά σε λέξεις, σε ήχους, στο κάλεσμα του γονιού ή ενός άλλου ατόμου. Άλλες στιγμές πάλι, το ίδιο παιδί μπορεί να ενοχληθεί υπερβολικά από έναν καθημερινό θόρυβο, όπως ο θόρυβος μιας ηλεκτρικής σκούπας, το γάβγισμα ενός σκύλου, το κλάμα ενός μωρού κ.α. 
Επιπλέον το παιδί μπορεί να παρουσιάζει διαφορετική αντίδραση στον πόνο. Για παράδειγμα να μην αντιδρά στον πόνο όταν χτυπάει. Ενώ αλλό παιδί σε ένα απαλό άγγιγμα να αντιδράει υπερβολικά. 


Δραστηριότητες που ευχαριστούν τα παιδιά και τους ενήλικες με Αυτισμό.

 
   Τα  παιδιά και οι ενήλικες με Αυτισμό απολαμβάνουν συχνά τις ίδιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τους άλλους συνομιλήκους τους που δεν παρουσιάζουν κάποια αναπηρία. Τους αρέσει να ακούν μουσική, το κολύμπι, η πεζοπορία, η ιππασία και άλλες δραστηριότητες. Συχνά τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον στο οποίο να έχουν γίνει πολύ καλοί. Για άλλα άτομα, τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορεί να είναι πράγματα που ερεθίζουν τις αισθήσεις τους, όπως το να βλέπουν το νερό να τρέχει, να ξεφυλλίζουν τις σελίδες ενός βιβλίου, να κουνούν ένα αντικείμενο που κουνιέται, να τρίβουν τα χέρια τους σε συγκεκριμένα υφάσματα, κ.λ.π. 

  ©  Ράλλη Μαρία -   Λογοθεραπεύτρια


  Βιβλιογραφία:
 Μαντζίκος, 2015. Γλώσσας και Αυτισμός, Λάρισα. 
 autismgreece.g


Σχόλια